Leo's sprong in het diepe: uitdagingen van een zzp'er

Dit is Leo de Jong. Op 58-jarige leeftijd kreeg hij (na dertig jaar dienstverband) van zijn werkgever een mooi aanbod om uit dienst te treden. Met zijn jarenlang opgebouwde technische kennis in de installatietechniek besloot hij om nog een keer die ene stap te wagen: zelfstandig ondernemerschap. Inmiddels geeft hij als zzp’er technisch advies aan bedrijven die eerst zijn concurrent waren. Maar Leo heeft steeds meer uitdagingen… 

Het beantwoorden van administratieve vragen van opdrachtgevers

Een van zijn klanten belt. Er is uitleg over een factuur nodig. “Heeft u een moment geduld alstublieft?” Met het zweet op zijn voorhoofd gaat Leo op zoek. “In welke map had ik het ook alweer opgeslagen?” Voor de klant blijkt ‘een moment’ inmiddels minuten wachten te betekenen. Al dat administratieve gedoe is complex, zeker omdat het aantal opdrachtgevers groeit. Maar als hij zo doorgaat, dan raakt hij er een paar kwijt…

Gedoe met offertes

Elke nieuwe opdracht begint met een offerte. Leo worstelt met de vraag of hij een eenvoudig prijsvoorstel per e-mail moet sturen of een professionele offertetemplate moet gebruiken. “Moet ik niet eens wat aan mijn huisstijl gaan doen?” Leo is tot op heden de zelfstandige ondernemer die op blanco papier op allerlei willekeurige plekken zijn logo plakt. Voor een klant ontbreekt elke vorm van herkenbaarheid.

De bonnetjesberg

Elk kwartaal is het weer hetzelfde liedje. “Verdorie, weer die blauwe brief van de Belastingdienst.” De omzetbelasting moet weer gedaan worden en inzicht in gemaakt  kosten is van belang. Het bureau van Leo lijkt op een archeologische opgravingsplek. “Had ik nog tankbonnen in de auto liggen?” Helaas is zijn vrouw vandaag op pad met haar vriendinnen in zijn bestelbus. “Morgen dan maar…” Leo hangt een Post-It memoblaadje op zijn computerscherm. ‘Omzetbelasting, niet vergeten’, staat erop. Nu maar hopen dat het blijft hangen.

Het liquiditeitslabyrint

Zzp’er zijn is leuk, dacht Leo. Inmiddels denkt hij daar anders over. Hij heeft hij enorm hoge kosten, omdat hij bij zijn advieswerkzaamheden specialistische gereedschappen gebruikt. “Gek eigenlijk dat ik op het gebied van diagnoses en metingen wel zo nauwkeurig ben”, gaat er door hem heen. Op het gebied van zijn administratie is namelijk het tegendeel waar. Het managen van zijn liquiditeit voelt daarom als een constante strijd. “Kan ik wel investeren, of moet ik eerst sparen?” Snel de juiste beslissing kunnen nemen betekent dat hij opnieuw in de cijfers van Excel-sheets moet gaan duiken. “Wanneer komt eigenlijk het geld binnen van die laatste grote opdrachtgever?” Leo checkt de app van de bank.

Ben of ken jij Leo?

Leo is een fictief persoon. Het is de man die symbool staat voor iemand die dacht dat hij al die administratie wel zelf zou kunnen doen. Alleen kost het hem inmiddels zeeën van tijd: kostbare, niet te factureren uren, zijn het voor hem. Mogelijk herken je jezelf in Leo. Als je succesvol bent en steeds groter groeit dan komt er altijd een moment dat er redenen zijn om je papieren boekhouding online, dus digitaal, te gaan regisseren.

Ook voor Leontien natuurlijk of…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *