Belasting envelop
CategoriesBelastingzaken

Fiscale veranderingen in 2022 voor MKB en ZZP

Afgelopen september zijn op prinsjesdag de plannen van het kabinet voor 2022 bekend gemaakt. Er werd in de troonrede precies 0 keer gesproken over zelfstandig ondernemers.. Maar er zijn wel veranderingen die in 2022 ingaan. Welke fiscale veranderingen er in 2022 zijn hebben we voor je op een rijtje gezet.

Fiscale veranderingen in 2022 voor MKB en ZZP

Nieuwe tarieven inkomstenbelasting 2022

In 2022 is er een hele kleine daling in de inkomstenbelasting in box 1. Over je inkomsten tot € 68.508 betaal je in 2022 37,07% belasting ten opzichte van 37,10% in 2021.

Algemene heffingskorting en arbeidskorting gaan omhoog in 2022

Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Hierdoor betaal je minder belasting en premies. De algemene heffingskorting was in 2021 maximaal € 2.837 en wordt in 2022 maximaal € 2.874. De arbeidskorting was in 2021 maximaal € 4.205 en wordt in 2022 maximaal € 4.260.

Bijtelling elektrische auto

De bijtelling voor het privégebruik van een nieuwe elektrische auto die je zakelijk gekocht hebt stijgt in 2022 van 12 naar 16%. Deze verhoging heeft betrekking op de eerste €35.000 van de cataloguswaarde van de auto. Is de cataloguswaarde hoger dan €35.000? Dan geldt voor het overige bedrag 22%; het tarief van niet-elektrische auto’s.

Zelfstandigen aftrek blijft dalen

De zelfstandigenaftrek wordt elk jaar verlaagd, dus dit is geen verrassing. De overheid wil de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers verkleinen door de zelfstandigenaftrek te verlagen en de arbeidskorting te verhogen. In de praktijk komt het neer op een verlaging van € 6670,- in 2021 naar € 6310,- in 2022. Het doel is de zelfstandigenaftrek stapsgewijs te verlagen naar € 3240,- in 2036.

Verhoging millieu investeringsaftrek 

Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen worden door de overheid gestimuleerd. Vanaf 2022 worden de percentages van de investeringskosten die af te trekken zijn van de fiscale winst flink uitgebreid. De MIA (Millieu Investerings Aftrek) heeft 3 percentages: 13,5, 27 en 36. Vanaf 1 januari 2022 verhoogt het kabinet deze naar 27, 36 en 45%. Op de site van de Rijksoverheid kun je meer lezen over de MIA.

 

Je hebt in dit artikel kunnen lezen over een aantal belasting veranderingen in 2022. Er zijn er natuurlijk meer, maar dit zijn de belangrijkste voor jou als ZZP’er/MKB’er.

Online boekhoudplatform
Categoriesnieuwe ondernemers,  Starters

Blog: waar moet een factuur aan voldoen in 2021?

Als je je opdracht hebt afgerond, je dienst of product hebt geleverd wil je natuurlijk de rekening sturen; de factuur. Een factuur moet er duidelijk en overzichtelijk uitzien.Om de factuur er professioneel uit te laten zien kun je in InvoiceHippo je eigen huisstijl toevoegen aan de factuur. Wat is er nog meer nodig voor een goede factuur?

De belastingdienst stelt wettelijke eisen aan een factuur. Je kunt alleen gebruik maken van de BTW-regelingen als je factuur aan alle eisen voldoet. Maar, welke eisen zijn dat precies?

Wat er in elk geval op je factuur moet staan is:

 • Je BTW nummer
 • Het BTW bedrag
 • Je Kvk nummer
 • De factuurdatum
 • Het factuurnummer *
 • De datum van levering
 • De naw gegevens van jezelf en van de klant
 • Welke goederen of diensten je levert
 • Hoeveel goederen, diensten of uren je factureert

*Het factuurnummer in je boekhouding moet oplopen en elkaar opvolgen. Dit doen wij in InvoiceHippo automatisch voor je. Wel kun je de manier van factuurnummers wijzigen in je account.

De facturen die je hebt verstuurd moet je 7 jaar bewaren voor eventuele controles van de Belastingdienst. In InvoiceHippo doen we dat automatisch voor je en kun je de boekhouding makkelijk en inzichtelijk presenteren bij een controle of voor je boekhouder/accountant.

 

 

Corona virus ondernemen
Categoriestips & tricks

Ondernemen in Corona tijd

Het zijn vreemde tijden: Corona tijd. Hoe gaat het nu met jouw bedrijf? Moet je dicht, heb je nog opdrachten? OF gaat het juist heel goed met je bedrijf en biedt deze crisis ook kansen? 

De Nederlandse overheid doet veel om ondernemers te helpen in deze moeilijke tijden. We hebben wat informatie en bronnen voor je verzameld, zodat je alles op 1 plek kunt terug vinden.

Wat zijn de regelingen die beschikbaar zijn?

 • Uitstel van de belasting betalingen voor de komende 3 maanden (voor bedrijven)
 • Kleine ondernemers krijgen tijdelijk een rente korting op krediet.
 • Zzp’ers kunnen aanvulling op hun inkomsten aanvragen.
 • 6 maanden uitstel van leningen voor kleine ondernemers.
 • Makkelijker leningen verstrekken aan ondernemers die in nood zijn.
 • Een compensatie van 4000 euro voor bedrijven die dicht moeten.
 • Werktijdverkorting: voor bedrijven die hun personeel niet kunnen doorbetalen neemt de overheid tot 90% van het salaris van personeel over..

Een goede bron voor de juiste informatie is de KVK: 

Je kunt de Corona regelingen aanvragen via de site van de Rijksoverheid mocht je er zelf niet uitkomen kun je contact opnemen met het Corona loket van de KVK. LET OP: er zijn bedrijven die je “helpen” met de aanvraag, hier zitten oplichters tussen dus wees op je hoede.

Voor een compleet overzicht van de diverse regelingen kun je terecht bij KNAB. De pagina wordt continu bijgewerkt, waardoor er altijd de meest recente informatie te vinden is.

Nieuw btw nummer
CategoriesEenmanszaak

Nieuw BTW-nummer (BTW-id)

Als je een eenmanszaak bent heb je het nieuwe BTW-nummer (BTW-id) al ontvangen van de belastingdienst. Vanaf 1 januari 2020 zijn eenmanszaken verplicht dit nieuwe btw-identificatienummer te gebruiken.

Waarom een nieuw btw-identificatienummer?
In het huidige BTW-nummer is, in het geval van een eenmanszaak, je burgerservicenummer (BSN) verwerkt. Het BSN is in principe bedoeld voor het contact tussen burgers en de overheid. Je BSN is fraudegevoelig en normaal gesproken hou je dit nummer dan ook voor jezelf. Dankzij het nieuwe BTW-nummer is er geen privacy gevoelige informatie meer in het BTW-nummer verwerkt. Het nieuwe BTW-nummer noemen we BTW-id.

Bewaar je huidige BTW-nummer!
Je kunt je “oude” btw-nummer niet weg gooien nu je het nieuwe nummer hebt. Je huidige BTW-nummer gebruik je bijvoorbeeld nog in je communicatie met de Belastingdienst en je btw-aangifte.

Het “oude” btw-nummer is omgedoopt tot “omzetbelastingnummer”. Dat bestond uit jouw burgerservicenummer met toevoeging van “B01” of een hoger getal.

Het nieuwe BTW-id bestaat uit de landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers.

Wat moet ik hebben op 1 januari 2020?
Op 1 januari moet je een aantal zaken geregeld hebben omtrent het nieuwe BTW-id:

– Het BTW-id toevoegen aan InvoiceHippo
– Het BTW-id vermelden op je facturen
– Het BTW-id vermelden op je website
– Het BTW-id doorgeven aan je boekhouder

Financiele tips
CategoriesFinanciële tips

Financiële tips voor startende ondernemers

Het starten van je bedrijf is altijd spannend. In de beginfase werk je hard om je bedrijf op de kaart te zetten en zoveel mogelijk klanten te gaan krijgen. Vaak duurt het even voordat je genoeg vaste klanten hebt voor een stabiel inkomen. Voor veel ondernemers zal de financiële kant van ondernemen altijd spannend blijven, je hebt geen vast inkomen zoals je bij een werkgever wel had. Maar, InvoiceHippo heeft wat tips om goed voorbereid te starten. Lees verder “Financiële tips voor startende ondernemers”