Ben je een ambitieuze of realistische zzp’er?

Herken je ‘m ook op bovenstaand plaatje? Het is de bekende ‘roze bril’, waarmee de wereld mooier wordt gezien dan hij is. Een valkuil, die helaas vaak voorkomt, bijvoorbeeld bij (vaak jonge) ambitieuze zzp’ers. Ze willen het nog beter doen dan hun ouders, een mooie toekomst opbouwen en geld verdienen met hun unieke idee. Toch kan het misgaan, omdat de echte wereld niet gezien wordt. Hoe dat komt, maar vooral wat je er tegen kunt doen, dat lees je hier:

Het ontbreken van een duidelijk financieel plan

Hoeveel geld je dagelijks moet verdienen om aan het eind van de maand je rekeningen te kunnen betalen? Daar wordt op voorhand niet altijd goed over nagedacht. Teveel ambitie en geloven ‘dat het wel goed komt’, kan leiden tot financiële problemen. Dus begin eens andersom: bepaal wat je maandelijks minimaal aan geld nodig hebt en bereken wat je daarvoor moet omzetten. Dat is iets wat reëel is om naar te kijken. Soms kom je erachter dat je jezelf al te lang aan het sponsoren bent.

De realiteit van belastingen die niet zijn doorberekend

Als zzp’er jaag je jouw droom na. Dat is waar je jouw volledige energie in steekt. Je bent enorm blij met je eerste klanten en het sturen van je eerste facturen. Eindelijk zelf geld aan het verdienen! Een hoog tarief durf je nog niet te berekenen. Sterker nog, iemand die jou helpt met opstarten, die geef je zelfs korting. Helaas is de realiteit dat de kosten voor het kunnen betalen van eigen belastingen en premies vaak niet in het tarief zijn doorberekend. Het gevolg: al in een vroeg stadium ontstaat er een belastingschuld.

Een slechte administratie

Ambitieus zijn heeft een keerzijde: te weinig focus op de administratie waardoor je niet op elk moment begrijpt hoe je ervoor staat. Om meer structuur in de administratie te krijgen schreven we al eerder 10 tips voor je op.

Een realistische kijk vanuit een persoonlijke les

Er kan altijd iets misgaan, weet ik uit ervaring. Voordat InvoiceHippo bestond was ik ook (te) ambitieus als eigenaar van een modezaak. Toen de retailsector grote klappen kreeg  bleek ik onvoldoende geld gereserveerd te hebben. Mijn grootste les: investeer nooit met geld wat je niet hebt, tenzij het te overzien is of er een goed onderbouwd financieel plan voor hebt. Nog beter is natuurlijk om geld te reserveren voor onvoorziene omstandigheden.

Door een roze bril kijken tegengaan?

Ondernemen is prachtig als je naast je droom ook de realiteit blijft zien. Zzp’ers die daarbij op het gebied van online administratie geholpen willen worden leg ik graag uit dat financieel inzicht krijgen in je ambitieuze droom tegenwoordig eenvoudig is. Soms heb je net dat ene extra duwtje nodig…

Earl Sanches – Eigenaar InvoiceHippo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *