Vakantie: geld voor zzp’ers!

Ja, ook als zzp’er moet je op vakantie kunnen gaan. Alleen is er dat ene grote nadeel: je krijgt geen vakantiegeld! Vaste medewerkers sparen gedurende het hele jaar 8% van het bruto inkomen automatisch op en in mei ontvangen zij ongeveer een dubbel salaris. Een zzp’er heeft die rijkdom niet. Bovendien wordt je ook niet doorbetaald als je niet werkt. Dubbel pech dus. Hoe kun je als zzp’er extra geld verdienen?

Draai het om: ga kosten besparen

Kostenvoordelen verkrijg je door makkelijker en efficiënter te werken. De tijd die je namelijk bespaart kun je rechtstreeks besteden aan klanten die je facturen betalen. Een online boekhoudprogramma is een voorbeeld van tijdsbesparing: het voorkomt handmatige werkzaamheden die lang duren, zoals het zoeken naar bonnetjes. Gebruik je ook een externe boekhouder? Dan zal hij/zij ook minder tijd voor bijvoorbeeld je belastingaangifte nodig hebben, dus kun je een lagere rekening verwachten.

Onderhandel over je tarieven

Door de hoge inflatie is het ook aannemelijker geworden om uit te leggen dat je tarieven verhoogd moeten worden. Natuurlijk moet je wel realistisch en marktconform blijven. We gingen alvast voor je op onderzoek uit: een tariefstijging van vier tot zes procent in 2023 ten opzichte van 2022 is aannemelijk blijkt uit dit artikel van ZZP Nederland. Check daarom of je jouw tarieven wel hebt aangepast aan de economische omstandigheden.

Maak gebruik van belastingvoordelen

Extra geld kun je ook in je zak houden door gebruik te maken van fiscale regelingen zoals de Zelfstandigenaftrek, de Startersaftrek en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Ze zijn allemaal terug te vinden op de website van de Belastingdienst. Raadpleeg desgewenst een fiscaal adviseur om er zeker van te zijn dat je geen kansen op teruggave laat liggen.

Ontwikkel nieuwe diensten of nevenactiviteiten

Extra geld kun je ook verdienen door eens stil te staan bij datgene waar je goed in bent. Als je bijvoorbeeld veel verstand van een bepaald product of dienst hebt, dan kun je ook een workshop organiseren tegen betaling aan een grote geïnteresseerde groep. Bovendien breid je je netwerk daarmee uit.

Vakantiegeld voor zzp’ers

Als zzp’er zul je jouw vakantiegeld, plus het aantal dagen die je niet werkt, zelf moeten kunnen betalen. Een reservering van het vakantiegeld is eenvoudig te maken in ons online boekhoudprogramma.

We hopen dat je onze tips helpen om te genieten van jouw zelf verdiende rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *