Een accountant of een onlineboekhoudprogramma?

In de wereld van zelfstandige ondernemers (zzp’ers) en kleine bedrijven moet je op een gegeven moment een belangrijke knoop doorhakken: ga je voor een accountant of ga je zelf de boekhouding regelen met een onlineboekhoudprogramma? Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen, en het maken van de juiste keuze is essentieel voor het welzijn van je onderneming. Laten we eens kijken naar vijf belangrijke overwegingen. 

Kosten – Is het wel te betalen?

Een accountant inhuren kan flink in de papieren lopen, vooral als je net begint en je portemonnee niet uitpuilt van de euro’s. Beginnende boekhouders vragen al snel tussen de € 60,- en € 75,- per uur, terwijl doorgewinterde accountants je zo’n € 150,- tot € 200,- per uur kosten. Voor veel zzp’ers zijn deze uurlonen hoger dan ze zelf verdienen.

Aan de andere kant bieden online boekhoudprogramma’s vaak super betaalbare abonnementen, variërend van een paar euro tot tientjes per maand. Dat betekent dat je flink kunt besparen op je boekhoudkosten.

Zelf doen of uitbesteden – Hoeveel zin heb je erin?

Zelf de boekhouding doen kost tijd en toewijding, maar het houdt je ook betrokken bij de financiële gezondheid van je bedrijf. Een accountant inschakelen geeft daarentegen de luxe om deze verantwoordelijkheid grotendeels uit handen te geven, zodat jij je kunt focussen op waar je echt goed in bent. De keuze tussen zelf doen of uitbesteden hangt af van je tijd, skills, en wat je zelf het liefste doet. 

Kennis – Ben je een financieel genie?

Accountants zijn getrainde professionals met diepgaande kennis van belastingwetten en financiële strategieën. Als je te maken hebt met ingewikkelde fiscale situaties, kan de hulp inroepen van een accountant een slimme zet zijn. Aan de andere kant hebben online boekhoudprogramma’s gebruiksvriendelijke interfaces en ingebouwde begeleiding. Ze zijn toegankelijk, zelfs als je niet de meest ervaren boekhouder bent. En als je vastloopt, zijn wij er om je zo goed als mogelijk te helpen en veel voorkomende vragen te beantwoorden.

Focus en flexibiliteit – Kun je snel genoeg belangrijke beslissingen nemen?

Zelfstandige ondernemers hebben vaak talloze taken op hun bord. Een accountant kan je ontlasten van de boekhoudkundige rompslomp, waardoor jij je kunt concentreren op het laten groeien van je bedrijf. Aan de andere kant biedt een onlineboekhoudprogramma de mogelijkheid om op elk gewenst moment en op elke locatie toegang te krijgen tot je financiële gegevens, waardoor je flexibeler bent in het nemen van beslissingen.

Gemak en Inzicht – Hoe snel wil je jouw cijfers?

Online boekhoudprogramma’s geven je real-time inzicht in je financiële situatie. Facturen bijhouden, uitgaven managen, en rapporten genereren worden een eitje met een paar muisklikken. Handig als je direct info nodig hebt. Aan de andere kant brengen accountants menselijke expertise in, vooral handig bij het ontrafelen van complexe financiële vraagstukken.

Conclusie

Hoewel accountants fantastisch werk leveren, laten de bovenstaande punten zien dat online boekhoudprogramma’s erg aantrekkelijk zijn voor ZZP’ers en kleine ondernemers. Ze bieden een betaalbare, toegankelijke oplossing met gemak en inzicht in je financiële situatie. Uiteindelijk hangt het succes af van jouw specifieke behoeften en de complexiteit van je financiële situatie.

Een slimme mix van beide benaderingen kan wel eens de gouden formule zijn, waarbij je profiteert van zowel het gemak van een onlineboekhoudprogramma als de expertise van een deskundige accountant. Zeker op het moment dat je van de startup fase naar een scale-up fase doorgroeit zal externe hulp steeds noodzakelijker worden.

Een gezond en succesvol 2024 toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *