Loonbelastingstress als ZZP’er…of valt het wel mee?

Het uitrekenen en betalen van de inkomstenbelasting dat lukt de meeste zzp’ers wel. Per kwartaal tel je van je verstuurde facturen de ontvangen btw-betalingen bij elkaar op en de betaalde btw van je kosten mag je daarvan in mindering brengen. Maar hoe zit het dan met het betalen van de loonbelasting? 

We hebben er allemaal mee te maken

Iedereen die loon ontvangt of zelf geld verdient moet loonbelasting betalen. Voor de overheid is het een belangrijke bron van inkomsten om miljarden euro’s te kunnen besteden aan bijvoorbeeld de infrastructuur, het onderwijs en de gezondheidszorg. Je profiteert er dus zelf ook van.

De uitdaging van de zzp’er

Als je in loondienst bent, dan zie je de loonbelasting maandelijks van je salarisstrook afgaan. Voor zzp’ers is dat geen vanzelfsprekendheid. Velen van hen betalen de jaarlijkse loonbelasting op één moment. Alleen kan dat ‘schrikken’ zijn als je geen reserveringen hiervoor gemaakt hebt. Vooral kan het stress opleveren als je zeer succesvol jaar hebt gehad. Je hebt bijvoorbeeld 30% meer omgezet, maar bent vergeten om ook een bijbehorend deel aan loonbelasting te reserveren.

Andersom kan er ook stress zijn: je hebt een slecht jaar gehad. Je wilt wel een reservering maken, maar je hebt het geld bijvoorbeeld voor je maandelijkse huur of hypotheek nodig. Dan ben je in feite je probleem vooruit aan het schuiven. Mogelijk helpt het dan om opnieuw je tarieven onder de loep te nemen.

Wat moet je jaarlijks betalen?

Zzp’ers met een inkomen onder de € 73.031 betalen het laagtarief van 36,93%. Zzp’ers met een inkomen daarboven betalen het hoogtarief van 49,50%. Moet je dan bijna 40 cent van elke verdiende euro apart leggen? Gelukkig niet, en dat heeft twee redenen:

  1. Je betaalt de loonbelasting over je belastbare inkomsten, wat betekent dat je alle kostenposten van het belastbare bedrag kunt aftrekken.
  2. Als zzp’er profiteer je van aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, heffingskortingen en een eventuele startersaftrek.

Het betekent dat je tot ongeveer € 20.000 nauwelijks inkomstenbelasting betaalt, maar hou wel rekening dat je circa € 600 tot € 700 als bijdrage Zorgverzekeringswet moet betalen (ook dit is inkomensafhankelijk).

Dit is ons advies om te reserveren

Als je ongeveer € 20.000 per jaar verdient zorg er dan in ieder geval voor dat je een ruime € 1.000 euro altijd in reserve hebt. Voor alles > € 20.000 is het raadzaam om ongeveer 35 tot 40 procent te reserveren om niet ineens verrast te worden door een blauwe envelop.

Tot slot

Mocht je om wat voor reden dan ook niet kunnen betalen, neem dan altijd contact op met de Belastingdienst. Meestal valt er wel een regeling met hen te treffen. Daarnaast kun je een onlineboekhoudprogramma gebruiken, zoals InvoiceHippo, waarin je maandelijks jouw gewenste percentage reserveert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *