En…word jij ook zzp’er? 5 redenen om zelf te starten

Er zijn meer dan 1,2 miljoen mensen zzp’er in Nederland volgens het CBS* en het aantal groeit nog steeds. Behoor jij binnenkort ook tot deze groep? Als je niet kunt doorgroeien in een vaste baan, of te weinig invloed kunt uitoefenen op je eigen inkomsten, dan is deze stap zeker het overwegen waard. Dit zijn vijf redenen uit de praktijk om voor zelfstandig ondernemerschap te kiezen:

Reden 1: het potentieel hebben om een hoger inkomen te realiseren

Deze reden zie je onder andere terug bij jonge ondernemende mensen. Beginnen met een minimumloon loon is voor hen vaak geen optie, want daarmee is te uitdagend om de steeds hoger wordende vaste kosten te betalen. Ervoor kiezen om zelfstandig te worden wordt ook overwogen door werknemers die al jarenlang wachten op een promotie of loonsverhoging. Wie als zelfstandig ondernemer succesvol is kan vaak meer verdienen dan in een reguliere baan: je hebt er zelf invloed op.

Reden 2: de keuzevrijheid om zelf je klanten te kiezen

Herken je deze situatie? Je hebt een klant waar gewoon geen persoonlijke klik mee is of waar je geen energie van krijgt. Toch ben jij (helaas) namens je werkgever de vaste contactpersoon. Wat veel zzp’ers echt waarderen is dat ze zelf de keuze kunnen maken voor klanten die bij hen passen. Dat is ook de reden dat zzp’ers vaak loyale klanten hebben, omdat ze een bepaalde denkwijze of visie met elkaar delen.

Reden 3: variatie waardoor je leert

Zzp’ers vertellen vaak enthousiast dat ze in korte tijd enorm veel geleerd hebben (vraag het maar eens aan een zzp’er in jouw omgeving). Dat komt omdat ze tijdens hun werkzaamheden met alle facetten van ondernemerschap te maken krijgen. Je bent als zzp’er immers je eigen commerciële talent, marketingafdeling, social media deskundige, boekhouder, planner en nog veel meer. Bovendien is er ook sprake van variatie aan de klantzijde, omdat je aan verschillende opdrachten of projecten werkt. Met als resultaat dat je jezelf in de volle breedte kunt ontwikkelen, wat je tevens een aantrekkelijke gesprekspartner maakt.

Reden 4: je eigen tijd grotendeels zelf kunnen indelen

Even tussendoor de hond uitlaten, boodschappen doen of een vrije dag nemen, dat hoef je aan niemand te verantwoorden. Als het mooi weer is, dan kan je best even In de zon gaan zitten en de tijd in de avonduren inhalen. Die vrijheid van je eigen werktijden bepalen is voor veel zzp’ers zeer aantrekkelijk.

Reden 5: alles autonoom kunnen beslissen

Veel zzp’ers waarderen het dat ze op hun eigen manier het bedrijf runnen. De controle over het bedrijf en de te nemen beslissingen worden geheel zelfstandig genomen. Ook de beslissing om externe hulp in te roepen is namelijk van jou.

Word jij ook zzp’er?

Wie weet hebben we jou aan het denken gezet en heb je zin om deze belangrijke stap in je leven te gaan maken. Zo ja, dan geldt altijd dat het managen van je eigen financiële situatie een belangrijk fundament is. Daarbij helpen we je graag. Niets is namelijk zo leuk dan je eerste factuur in de huisstijl te zien met het logo erop van jouw nieuwe bedrijf.

*Gebruikte bron: CBS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *