ZZP trends: dit is wat verandert op de arbeidsmarkt

Dat steeds meer zzp’ers gebruikmaken van onlineboekhoudprogramma’s, zoals InvoiceHippo, is een van de trends die we waarnemen. Het leek ons echter interessant om eens wat meer actuele trends te beschrijven. We gingen op onderzoek uit en een van de inzichten die we verkregen, is dat zzp’ers minder werkdruk ervaren dan een vaste medewerker. Hier is een samenvatting van wat we nog meer ontdekten: 

Het aantal zzp’ers groeit

Er zijn steeds meer werkende mensen die ervoor kiezen om zzp’er te worden. Wellicht ben je het zelf of heb je er weleens aan gedacht. Maar liefst 12% van alle werkenden in Nederland (1,2 miljoen mensen!) had in 2022 een hoofdbaan als zzp’er en sinds 2013 is het aantal zzp’ers met 282.000 toegenomen. De afgelopen jaren zie je bovendien nagenoeg in alle bedrijfstakken dat er zzp’ers actief zijn. De grootste stijging deed zich voor in de verhuur en overige zakelijke dienstverlening. Dit is terug te lezen in dit artikel van het CBS.

Verdeeldheid over de salarisbepaling van zzp’ers

Dit is een interessante ontwikkeling, waar je zowel positief als negatief op kunt reageren: steeds meer cao’s bevatten afspraken over het salaris wat een zzp’er zou moeten verdienen. Positief is dat zzp’ers die onderbetaald worden daardoor beter beschermd worden. Het negatieve effect van vaste tarieven is echter dat je als zzp’er je eigen uurloon niet meer kunt bepalen. Dat dit verdeelde reacties oplevert lazen we in een recent artikel van AV (Accountancy Van Morgen). Zelf vinden we dat ondernemende mensen hun eigen tarief moeten kunnen blijven bepalen. Hoe je dat doet? Dat beschreven we in onze vorige blog. Doe er je voordeel mee. Wat vind jij overigens van deze ontwikkeling?

Steeds meer jongeren willen zzp’er worden

Hoewel een groot aantal werknemers staat te springen om vaste medewerkers aan te nemen (op veel plekken is sprake van arbeidskrapte), kiezen steeds meer jongeren voor het zelfstandig ondernemerschap. Veel van hen willen namelijk niet meer onder een baas werken; vrijheid ervaren. Het zelf kunnen bepalen hoe lang en wanneer je werkt is volgens het CBS de belangrijkste reden om niet meer voor een vaste baan te kiezen. Naast meer zeggenschap over werktijden is de kans op een beter loon ook een belangrijke reden om zzp’er te worden. We lazen het op accountant.nl. Klik hier als je het hele artikel wilt lezen.

Er zijn maar weinig zzp’ers die terug in loondienst willen

Dit is geen goed nieuws voor HR-afdelingen. Slechts 10% van de zzp’ers zou liever weer in loondienst werken. Daarnaast zijn het vooral de zzp’ers in praktische beroepen die graag zelfstandig blijven. Gebruikte bron: Personeelsnet.

Zzp’ers zijn vaak gezonder dan werknemers in vaste dienst

Een opvallende waarneming, zoals eerder in de inleiding opgemerkt. Dat zzp’ers gezonder zijn is een conclusie die we trekken na het lezen van een artikel op de website van ikwordzzp’er.nl. Klik hier voor de gebruikte bron. Nieuwe CBS-cijfers laten zien dat werknemers 70% meer burn-outklachten hebben dan zzp’ers. Daarnaast komt complete uitputting door het werk en moe aan een werkdag beginnen  bij werknemers tweemaal zoveel voor dan bij zzp’ers.

Tot slot

Dit was ons overzicht van de meest recente ontwikkelingen in de zzp-markt. Als jij, als toekomstgerichte zzp’er, klaar bent om deze trends in je voordeel te gebruiken, staat onze onlineboekhoudsoftware altijd klaar om je te ondersteunen. Laat de trends voor zichzelf spreken terwijl jij de controle behoudt over je eigen ondernemende reis.

Op naar een succesvolle, moeiteloze toekomst met mooie cijfers!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *