Hoe kun je als zzp'er meer financiële zekerheid opbouwen?

De inflatie in Nederland was in sommige maanden van 2022 soms hoger dan 10%. Op de website van het CBS kun je teruglezen dat het percentage op dit moment tussen 4% en 5% ligt. Het is daarom voor veel zzp’ers (en natuurlijk ook andere ondernemende mensen) belangrijk om financiële zekerheid op te bouwen. Deze vijf tips helpen je daarbij:

Tip 1: check je actuele uitgaven met het oorspronkelijke ondernemingsplan

Als het goed is heb je bij de start van jouw bedrijf een ondernemingsplan gemaakt. Daarin staat beschreven wat je minimaal als inkomen nodig hebt om je rekeningen te betalen. Doordat de algehele uitgaven gestegen zijn is het verstandig om dit plan opnieuw onder de loep te nemen. Heb je geen ondernemingsplan gemaakt? Kijk dan nog even op deze link van de Kamer van Koophandel.

Tip 2: maak reserveringen voor onvoorziene omstandigheden

Sparen… Niet Iedereen is daar van nuture goed in. Zeker niet als voor diegene die bij tip 1 tot de conclusie is gekomen dat de opbrengsten te laag zijn. Toch is het belangrijk om reserveringen te maken. Ons advies is om voldoende geld op te bouwen dat je minimaal 2 tot 3 maanden van je uitgaven kunt dekken. Heb jij een financieel vangnet om maanden op te kunnen vangen waarin je minder geld verdient? Zo niet, dan heb je meer geld nodig op je maandelijkse rekening. Wat daarbij helpt lees je terug in deze eerdere blog van ons.

Tip 3: zorg dat je niet afhankelijk bent van slechts enkele klanten

Wat gebeurt er als jouw belangrijkste opdrachtgever besluit om de samenwerking stop te zetten? Er zullen zzp’ers zijn die tot de conclusie komen dat ze dan een serieus probleem hebben: voor meer dan 50% van hun maandelijkse inkomen zijn ze afhankelijk van deze ene opdrachtgever. Zorg er daarom voor dat je verschillende opdrachten aanneemt, want een aantal kleine opdrachtgevers is minimaal net zo waardevol die ene grote. Spreid dus je risico.

Tip 4: blijf altijd acquireren; het vinden van nieuwe klanten

Juist als je denkt dat alles goed gaat, omdat je een prima maandelijks inkomen hebt, moet je toch nieuwe klanten vinden. Sluit je aan bij een ondernemersclub, zorg ervoor dat je enkele keren per maand iets van je laat horen op social media, vraag bestaande klanten of ze mogelijk relaties hebben die ook geïnteresseerd kunnen zijn in jouw diensten. Wat is er nu mooier om juist via nieuwe klanten je financiële positie te versterken?

Tip 5: verdiep je in verzekeringen

Hoe goed ben je verzekerd tegen onvoorziene omstandigheden? Als je bijvoorbeeld tijdelijk of langdurig arbeidsongeschikt raakt dan zal iemand je moeten kunnen opvangen. Financiële zekerheid bouw je dus ook op als je voorzien bent van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of pensioenverzekering.

Natuurlijk is het ook van belang om je financiële administratie op orde te houden. Dat betekent op tijd je facturen sturen en de binnenkomende facturen betalen. Dat hebben we al eerder beschreven in de vorm van 10 administratieve tips voor de ongestructureerde zzp’er. We hopen dat deze informatie je helpt om nog meer winst te halen uit jouw ondernemerschap.

Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *